Isnin, 27 Disember 2010

Sudah kalah banyak bunyi pulak!!

Macam2 berita dah aku dengar selepas kejayaan Harimau Malaya membelasah skuad burung mitos kebanggaan Indonesia, Garuda. Sangat kelakar ye adik2 semua. Mula2 mereka cakap Malaysia menang sebab laser. Dorang cakap penyokong Malaysia ganggu pemain Indonesia ngn laser. Memang ade laser tu. Tapi mengganggu ke? Bukannye laser utk pembedahan. Just pointer laser je kot. Kalau dekat tu mungkin la bahaya. Aduh macam2 la mereka neh.


Lepas isu laser tu, dorang cakap Malaysia guna dukun pulak. Adoiiyaiiii. Ni la masalahnya kalau otak ade taknak guna. Hahahaha. Media dorang pon boleh tahan la jugak canang macam2 cerita. 


Ade ke patot media Indon cakap Osman Kering ni dukun. Hahahahahaha. Ape punye bangang la mereka neh. Lagi satu, gambar Osman Kering ni bukan mase Final Suzuki AFF tu. Ni gambar masa separuh akhir Piala Malaysia kalau tak silap aku. Dalam gambar tu pon terang2 bukan kat Stadium Bukit Jalil. Aduh kelakar betol la.

Lepas cerita dukun, aku jumpe cerita lagi kelakar. Ade cerita mengatakan gawang Indon ditabur ngn serbuk ape ntah. Menyebabkan penjaga gol Indon, Markus tu gatal2. Adoiiii. Kalau ada serbuk tu ditaburkan kat gol, kompom la Khairul Fahmi gatal2 jugak. Hahaha. Korang boleh klik sini utk baca cerita tu ye.

Macam2 la dorang nih. Dah kalah banyak bunyi pulak. Dorang bukannye nak bagi motivasi kat team dorang. Tak paham betol la aku. Walaubagaimanapon, Malaysia tak kompom lagi jadi juara aff suzuki cup 2010 ni. Baru sebelah tangan pegang piala tu. Haha. SELAMAT MAJU JAYA UNTUK HARIMAU MALAYA!!!

Ade aku jumpe lawak untuk Indon semua. Layan~



Final Suzuki AFF Cup 2010 : Malaysia VS Indonesia (1st Leg)


Tahniah kepada team Malaysia a.k.a Harimau Malaya kerana telah menewaskan Indonesia semalam. Aku sangat berpuas ati ngn game semalam. Walaopon aku berdiri dari pukol 6 ptg sampai kol 11 malam tu. Hahaha. Semalam kali kedua aku tengok persembahan mantap skuad Harimau Malaya. Memang terbaek la game tu. Walaopon permainan ada sedikit insiden baling mercun, baling botol dan laser. Itu biasalah kan. Taknak ade baling2 mercun ngn botol tu baek g tengok AF la. Hahahaha. 

Tapi yang aku tak puas ati nya, fan Indon neh tak reti nk tunduk. Dah kalah pon masih lagi banyak bunyi. Hangen betol ngn prangai dorang neh. Kat FB dah bersepah dah provokasi yang dilakukan oleh fan Indon neh. Korang boleh tengok kat page Ultras Kelantan. Ape masalah dorang sebenarnya ek? Adat la menang kalah. Yang kalah tak boleh terima hakikat yang wat aku menyampah. Asik2 sebot pasal Indon menang 5-1 lawan Malaysia mase perlawanan kumpulan. Spain pon bermula ngn teruk jgk mase World Cup 2010 ari tu. Tapi last2 jadi juara jgk kan. Hahaha. match semalam Malaysia menang 3-0. Membelasah Garuda (burung mitos kebanggaan Indon) dengan bergayanya. Hahaha. 2 gol dijaringkan oleh Safee Sali dan 1 gol dari Mohamad Ashari Samsudin.




Lagi satu aku nak cerita kat korang, fan Malaysia memang gempak. Macam match kt Europe plak. Ngn flare ape sume tu. Mereka menggelarkan diri mereka sebagai Ultras Malaya. Mereka akan bergendang, menyorak dan menyanyi tanpa henti sepanjang 90 minit perlawanan tanpa menghiraukan apa jua keputusan walaupun keputusan tidak memihak kepada Malaysia. Memang terbaek la fan bola sepak Malaysia. Tabik untuk kamu semua fan Malaysia!!!

Kat bawah ni ade sikit gambar yang sempat aku snap mase match semalam. Layan~







Selasa, 21 Disember 2010

Taylor Swift


Lepas aku tengok E! kt channel 712 tadi, aku rase cam tertarik nk tulis psl Taylor Swift ni. Cerita die sangat best. Bukan senang nak jadi femes macam die tu. Aku tgk dari mula sampai abeh cite tuh. Hahaha. Macam2 halangan dia lalui.

Nama sebenar dia ialah Taylor Alison Swift. Dilahirkan pada 13 Disember 1989 di Pennsylvania (muda stahun dari aku). Dia mula berjinak2 dalam dunia muzik sejak usia 10 tahun. Dia ni boleh menyanyi dan menulis lirik. Pada tahun 2006 dia menghasilkan singlenya yang pertama iaitu Tim McGraw yang pada masa tu dia baru berumur 16 tahun dan terus berjaya mendapat tempat diantara 40 terbaik di U.S. Billboard. Nak cerita banyak pon aku rase cam tak mampu sebab panjang sangat cerita dia. Hahaha.

Yang paling aku tertarik pasal Taylor Swift ni sebab die wat lirik ngn lagu die sendiri. Kebanyakan lirik lagu dia menceritakan pasal lelaki dan kehidupan. Yang paling menarik perhatian aku, dia wat lagu Fifteen. Kalo korang hayati lirik die tu, die menceritakan pasal kehidupan BFF die, Abigail. Kat bawah ni ade aku copy dari songfact.
Swift told The Los Angeles Times October 26, 2008 that for most of their time in high school, the two friends thought of themselves as ugly ducklings. She explained: "We kind of came to the conclusion in ninth grade that we were never going to be popular, so we should just stick together and have fun and not take ourselves too seriously. That's why I had so much fun in high school, because I didn't focus too much on the fact that I wasn't really in the clique."







Lirik

You take a deep breath and you walk through the doors
It's the morning of your very first day
And you say hi to your friends you ain't seen in a while
Try and stay out of everybody's way

It's your freshman year and you're gonna be here
For the next four years in this town
Hoping one of those senior boys will wink at you and say
"You know, I haven't seen you around before"

'Cause when you're fifteen and somebody tells you they love you
You're gonna believe them
And when you're fifteen feeling like there's nothing to figure out
Well, count to ten, take it in
This is life before you know who you're gonna be
Fifteen

You sit in class next to a redhead named Abigail
And soon enough you're best friends
Laughing at the other girls who think they're so cool
We'll be outta here as soon as we can

And then you're on your very first date and he's got a car
And you're feeling like flying
And you're momma's waiting up and you're thinking he's the one
And you're dancing 'round your room when the night ends
When the night ends

'Cause when you're fifteen and somebody tells you they love you
You're gonna believe them
When you're fifteen and your first kiss
Makes your head spin 'round
But in your life you'll do things greater than
Dating the boy on the football team
But I didn't know it at fifteen

When all you wanted was to be wanted
Wish you could go back and tell yourself what you know now

Back then I swore I was gonna marry him someday
But I realized some bigger dreams of mine
And Abigail gave everything she had to a boy
Who changed his mind and we both cried

'Cause when you're fifteen and somebody tells you they love you
You're gonna believe them
And when you're fifteen, don't forget to look before you fall
I've found time can heal most anything
And you just might find who you're supposed to be
I didn't know who I was supposed to be at fifteen

Your very first day
Take a deep breath girl
Take a deep breath as you walk through the doors

Final Suzuki AFF Cup 2010 : Malaysia VS Indonesia


Waaa.. Buat pertama kalinya Malaysia layak ke final Piala Suzuki ni. Satu pencapaian yang boleh dibanggakan. Ari tu aku pegi tengok Malaysia lawan Vietnam masa separuh akhir tu. Malaysia da menang 2-0. Tu la pertama kalinya aku  pegi tengok perlawanan antarabangsa. Hahaha. Bese pegi tengok pasukan negeri je lawan. 

Untuk final ni, Malaysia akan bertemu Indonesia di stadium kebanggaan kita iaitu Stadium Bukit Jalil pada 26 Disember 2010. Aku dah tak sabar nak pegi beli tiket neh. Tapi agak² harga tiket naik ke tak? Mase separuh akhir ari tu tiket RM 20 je. Tak taw la plak kot² FAM nak kaut untung lebih plak kan cam Piala Malaysia ari tu.


Sini aku bagi skali senanrai pemain Malaysia yang akan beraksi pada Final Suzuki Cup 2010 nanti.

Penjaga Gol
1 MOHD FARIZAL BIN MARLIAS
22 KHAIRUL FAHMI BIN CHE MAT
28 MOHD SHARBINEE ALLAWEE BIN RAMLI

Pertahanan
2 MOHD SABRE BIN MAT ABU
3 MOHD FAIZAL BIN MUHAMAD
4 MOHD ASRARUDDIN PUTRA BIN OMAR
5 NORHAFIZ ZAMANI BIN MISBAH
6 MOHD NASRIQ BIN BAHAROM
7 KHAIRUL HELMI BIN JOHARI
11 MOHAMAD AZMI BIN MUSLIM
18 MAHALLI BIN JASULI
24 MOHAMAD MUSLIM BIN AHMAD
27 MOHAMAD FADHLI BIN MOHD SHAS

Tengah
8 SAFIQ BIN RAHIM
12 AMAR BIN ROHIDAN
13 AHMAD FAKRI BIN SAARANI
14 MOHD KHYRIL MUHYMEEN BIN ZAMBRI
15 GURUSAMY GOVANDAR KANDASAMY
16 KUNANLAN SUBRAMANIAM
17 ABDUL SHUKUR BIN JUSOH
19 MOHAMMAD FAIZAL BIN ABU BAKAR
21 MOHD AMIRULHADI BIN ZAINAL
23 BADDROL BIN BAKTHIAR
25 MOHD FANDI BIN OTHMAN
26 MOHAMAD ASHARI BIN SAMSUDIN
30 ABDUL HALIM BIN ZAINAL

Penyerang
9 NORSHAHRUL IDLAN BIN TALAHA
10 MOHD SAFEE BIN MOHD SALI
20 IZZAQ FARIS BIN RAMLAN
29 CHANTHURU SUPPIAH

*Indra Putra Mahayuddin, Mohd Razman Roslan dan A Thamil Arasu adalah tiga nama yang disebut untuk menggantikan tiga pemain yang tercedera. Keputusan muktamad akan diumumkan nanti.

* Dengar² cerite, Sharbinee akan mengambil alih tugas penjaga gol utama. Bole pakai ke die tu? Hahaha

Sumber : Sokernet.com

B&W

Tibe2 rase cam nak post gambar black & white. Gambar ni sume da lame dalam pc aku. Cuma aku takde mase nak edit je. Hehe. Kalo korang rasa nak komen ape² pasal gambar ni, silakan. Aku sangat mengharapkan.




Chelsea!!

Sabtu, 18 Disember 2010

Hantu Kak Limah Balik Rumah



Semalam aku pegi tengok cerita Hantu Kak Limah Balik Rumah. Dengar2 khabar angin cerita ni meletop. Nak jugak aku test kadar letupan cerita neh. Pegi la aku ke MBO Ampang ngn member aku, Mekyah. Beratur tu takde la panjang sangat sebab aku pegi tu awal lagi. Tengok punye tengok, mule2 tu kire ok la. Ade elemen kelakar yang tah ape2. Unsur seram pon boleh tahan la seramnya. Pastu lame2 aku rase cam bosan je cerita ni. Jalan cerita yang entah kemane. 20 minit terakhir tu aku da tak tengok da. Pejam mate, tengok2 orang sebelah yang gelak tanpa sebab, belek2 henset aku. Aku taktaw kenape orang laen boleh gelak sampai nk terkeluar jantung. Ape yang kelakar pon aku tak tahu. Pelik Pelik dan Sangat Pelik. Ape2 pon aku ade sediakan sinopsis cerita ni yang aku cari2 kat pakcik Google.

Filem Hantu Kak Limah Balik Rumah adalah Kesinambungan daripada filem ‘Zombi Kampung Pisang’, filem ini Masih lagi mengekalkan genre komedi seram, filem ini juga bakal menampilkan kejutan demi kejutan.
Husin yang telah lama bekerja di Singapura mengambil keputusan balik ke kampung halamannya, Kampung Pisang. Apabila pulang ke rumahnya, Husin hairan melihat perangai pelik jiran sebelah rumahnya, Kak Limah yang langsung tidak bercakap dan rambut yang mengerbang semacam. Dia juga mengalami kejadian menakutkan ketika mahu tidur. Husin bergegas ke warung Pak Munawer, lalu menceritakan kepada orang-orang kampung yang mungkin Kak Limah sudah menjadi hantu. Abi Hurairah juga setuju dengan pendapat Husin kerana beliau juga mengalami peristiwa pelik ketika melihat Kak Limah di kawasan kubur. Pak Jabit yang memang bengang dengan Husin (kerana memutuskan ikatan kasih dengan anak gadisnya, Che Nin), menuduh Husin adalah pembawa nasib buruk kepada Kampung Pisang. Sebelum ini keadaan aman damai, sebaik sahaja Husin muncul, keadaan kembali kacau bilau.


Pak Abu mencadangkan agar mereka menyiasat apa yang berlaku sebenarnya. Beramai-ramai mereka ke rumah Kak Limah. Mereka menemui mayat Kak Limah yang hampir reput. Namun, setelah pengebumian jenazah Kak Limah, kampung mereka masih dihantui makhluk misteri di tengah-tengah malam.Pelbagai bomoh dipanggil untuk menghalau hantu, malangnya tiada satupun bomoh yang berjaya menghalau hantu tersebut. Hantu apakah itu sebenarnya? Siapa yang berjaya menghurai misteri hantu Kak Limah tersebut? Temui jawapannya dalam ‘Hantu Kak Limah Pulang Ke Rumah’
Kat bawah ni jugak aku letak skali trailer utk movie ni. Korang layan je la ek. Sape yang tak tengok lagi cite neh, silalah ke pawagam yang berhampiran. Pastu jangan plak nyesal cam aku. Hahahaha.






Aku bagi 3 bintang dari 5 utk movie ni.Ape2 pon, aku support filem melayu kite. Post ni cuma nak bagitaw korang ape yang aku rase je.

Khamis, 16 Disember 2010

Sudikah awak sempurnakan hidup saya?


Cinta selalu datang tidak dijangka..
Cinta juga pudar mengikut masa..
Untuk mengembalikannya kita perlu berpatah balik dimana cinta bermula..


Aku suka sangat tengok iklan ni. Alangkah indahnya kalo aku boleh berpatah balik dimana cinta aku bermula. Hehe.


Saya tidak sempurna tanpa kamu!

Rabu, 1 Disember 2010

Proton Pahlawan Series : Tuah, Jebat, Kasturi, Lekir dan Lekiu

Mula² cam tak percaya je.. Tapi aku cari kt google, cam betol je sume neh.. Kereta cantek tapi name cam agak klasik la.. Hahaha.. Ape² pon, aku bangga ngn kereta proton neh.. Terbaekkk~


  1. Proton Tuah - kereta konsep, kemungkinan besar ini adalah pengganti Persona.






  2. Proton Jebat - Mitsubishi Lancer yg dilencanakan semula oleh Proton






  3. Proton Kasturi - facelift Saga BLM yg dilancarkan di Thailand beberapa hari lepas





  4. Proton Lekir - ini adalah Lotus Europa yang dilencanakan semula sebagai Proton Lekir





  5. Proton Lekiu - sebuah mpv yang dibina untuk pelanggan Proton dari China iaitu Youngman.





Boleh tahan jugak design² pahlawan series tu. Tapi yang aku herannya, tak nampak plak design satria kat situ. Satria Neo pon cantek jgk. Tunggu la proton tun teja kot. Hahahaha

Isnin, 29 November 2010

Andaiku Tahu - Ramli Sarip

Kenape mase band Ungu nyanyi lagu neh aku tak rase sayu.. Cam pelik je.. Huhu.. Keunikan suara Ramli Sarip membuatkan aku rase sayu semacam je dengar lagu neh..

Jom layan~






Lirik

Andai ku tahu
Bila tiba masaku
Ku akan memohon tuhan jangan kau ambil nyawaku
Aku takut akan semua dosa dosaku
Aku takut dosa yg terus membayangiku
Andai ku tahu
Malaikatmu kan menjemputku
Izinkan aku mengucap kata taubat padamu
Aku takut akan semua dosa dosaku
Aku takut dosa yg terus membayangiku
Ampuni aku dari segala dosa dosaku
Ampuni aku menangis ku bertaubat padamu
Aku manusia yang takut neraka
Namun aku juga tak layak disyurga
Bila ku tahu
Bilakan tiba ajalku

Filem 2 Alam - Dr Rozmey (Penjahat Rambut)


Bes ke cite neh? Aku pon tak tahu.. Hahaha.. Tapi aku bace comment² orang yang da tengok, majoriti katenye cam sampah je.. Jom kite layan sinopsis cite 2 Alam.



Sinopsis Filem 2 Alam

Kisah bermula di sebuah kampung terpinggir yang mana masyarakat sibuk dengan persiapan bagi menyambut ketibaan jenazah Amy atau Adam dari kota. Ketika ibu bapanya, Halimah dan Zainal yang lumpuh bersedih, Uztaz Ishak, rakan Adam dari kecil sibuk mengatur urusan. Jenazah yang tiba mengalami kesukaran untuk dikendalikannya. Jenazah Amy menjadi berat dan kaku mengeras mendatangkan kesukaran kepada semua yang ada.

Dipaparkan juga kisah hidup Amy yang setelah kembali dari London, hidup bersekedudukan dengan Juan Agustin, juga seorang penyanyi popular yang sama dengannya. Amy dan Juan Agustin hidup dilimpahi dosa serta hiburan melampau tanpa batasan. Akhirnya ketika leka, Juan Agustin disamun dan dibelasah manakala Amy dilarikan lalu dirogol bergilir-gilir oleh tiga pemuda. Juan Agustin yang selamat melapokan kejadian itu kepada pihak polis. Amy berang kerana tahu bahawa reputasi dan rahsianya mennukar jantina denagn cara pembedahan di masa lalu terbongkar maka terjadilah pergaduhan dengan Juan Agustin yang berakhir dengan perpisahan.

Dunia Amy musnah, tertekan, bersendirian dan kecewa. Amy nekad membunuh diri. Turutan dari itu jenazahnya kembali kekampung seperti di awal cerita.. Setelah berjaya mengharungi dugaan, Ustaz Ishaq bersama penduduk kampung membacakan talkin di kemuncak kisah ini, Namun ianya tidak dapat membendung akan dosa berat Amy.



Sini aku letakkan skali trailer utk filem neh.. Korang layan je r ek..



Muda² dulu (Part 1)

Tibe² aku rase cam nk wat post pasal hidup aku mase kecik² dulu. 3 ari 3 malam aku pikir benda neh. Mengimbas kembali nostalgia. Hahahaha.

Masa aku umur 4 tahun aku da masok tadika. Aku masok tadika awal sebab aku ikot abang n kakak aku skali. Mak aku cakap aku taknak dok umah sorang². Aku adik beradik beza setahun je. Masa umur 4 tahun tu aku diajar matematik oleh abah aku. Siap bagi homework lagi. Abah aku tulis soalan kat ketas A4, aku adik bradik kena siapkan mengikut dateline yang diberi. Tapi skang ni abah aku da tak wat camtu da. Sebab tu la adik² aku yang kecik jadi malas nak g skolah. Hahahaha. Soalan² yang abah aku bagi tu takde la susah sangat. Soalan cam 1 + 1, 5 - 3 je. Memang soalan untuk kanak² cam kitorang la. Sape yang tak siap kena rotan kt tangan. Sampai camtu skali abah aku didik anak² die. Huhu. Biasanya aku ngan abang aku akan siap dulu dari kakak aku. Tapi kalo tak silap aku, kakak aku tu akan menangis kalo tak siap keje tu. belom kena rotan lagi da nanges. Tu yang aku peliknya. Hahaha.

Masok 5 tahun, aku da bole buat soalan darab ngn bahagi. Mak aku cite aku da bole bace paper mase aku umur 5 tahun. Cam tak caye je. Hahaha. Aku tadika sampai umur 5 tahun je. 6 tahun aku da tak pegi tadika da. Mak aku cakap aku taknak pegi sbb aku da pandai. Hahaha.
Kalo mak aku tipu, tipu jgk la aku kat sini. Hahahaha. Aku tak berapa ingat da kawan² mase tadika dulu. Yang aku ingat 2 3 orang je. Mizan, Aizat, Along, Angah, Intan ngn Fazli. Tu je yang aku boleh ingat. Yang masih contact ngn aku Mizan sorang je la. Tu pon sebab die jiran aku. Hahaha.

Masok darjah 1, aku ngn family aku pindah kat Bunut Susu, Pasir Mas. Sekolah kat situ 2 tahun je kot. Cerita mase aku darjah 1 ngn 2 aku tak berapa ingat. Yang aku ingat mase darjah 2 tu ade production crew datang shooting kat skolah aku. Drama pelayaran kasih kot namenye. Pelakon lydiawati ngn arash mohamad. Aku ingat sebab dorang shoot dalam kelas aku. Umur 8 tahun da terlibat ngn dunia hiburan. Hahahahaha. Kitorang dalam kelas tu kena buat² belajar dalam kelas.
Dorang suruh bukak buku ape² je. Janji ade buku atas meja. Aku pon ngn slamber kodok bukak buku math aku (yang kotak besar² tu). Pastu ade la sorang crew tu datang tego aku. Die suruh aku bukak buku teks. Hahahaha. Sume orang pandang aku mase tu. Malu tahap cipan aku mase tu. Rase cam nk sorok kepala dalam laci meja. Hahaha. Lagi 1 yang aku ingat, budak kelas aku kena nyanyi lagu This Old Man mase perhimpunan. Aku tak brape sure mase tu aku darjah 1 ke darjah 2. Yang aku ingat, panas terik mase tu. Hahaha. Kawan² mase skolah situ pon aku tak brape ingat jugak. Al-Maklumlah mase tu kan budak kecik lagi. Skang aku da jumpe dorang kat Facebook.

Masok darjah 3, aku pindah KL. Family aku ni memang suke pindah randah. Hahaha. Mase darjah 3 tu aku skolah kat Sek. Keb. Ampang. Mule² masok skolah tu, aku dok kat kelas 3 Bakti. Kelas ke-8 dari 9 kelas. Terbaekk punye skolah. Hahahaha. Kawan mase darjah 3 yang aku ingat Ikhwan, Nur Athirah, Nur Aina Athirah ngn Nur Adila je. Aku ingat pon sebab aku rapat ngn dorang. Dorang yang mule² tego aku mase mule² masok skolah tu. Hahaha. Aku kan pemalu sket. Paham² je la ek. Masok darjah 4, aku kena cari kawan laen sebab dorang sume tu tros masok darjah 5. PTS dorang gempak kot. Tinggallah aku ngn si Adila je. Aku takde banyak cerita mase skolah kat situ. Sebab aku tak brape nak aktif. Hehe. Tapi aku ingat rumah sukan aku dulu. Aku rumah merah. Nama rumah merah tu Hang Jebat kalo tak silap aku. Tu je yang aku ingat.Hahahaha.

Masok darjah 5, aku pindah balik Kelantan plak. Tapi aku adik bradik je la. Kitorang dok ngn nenek. Cerita darjah 5 ni banyak yang aku ingat. Mungkin sebab otak aku da bole simpan memory banyak kot mase tu. Hahahaha. Darjah 5 aku skolah kat Sek. Keb Dato' Hashim 2. Mase darjah 5, aku aktif maen sukan kat skolah. Tapi takde la aktif mane pon. Stakat wakil rumah sukan je la. Hahaha. Aku masok acara lari² 100m. Aku dapat no 1 mase tu. Tapi takde medal² cam skola skang neh. Aku dapat hamper je. So aku takde kenangan. Hahaha. Darjah 6 aku jadi pengawas. Ceeee pengawas plak. Tapi mase tu aku da mula bersosial da. Aku start merokok pon mase darjah 6 jugak. Hehe. Aku jadi pengawas pon cam bukan pengawas jugak la. Aku yang bawak rokok g skolah. Siap jual kat budak² lagi. Hahaha. Masok tandas je sume orang ikot aku. Sebab nak rokok. Hahahaha. Bukannye dorang nak lari dari aku (aku kan pengawas). Mase darjah 6 jugak aku di NGORAT oleh sorang pompuan neh. Nama aku tak brape ingat. Hehe. Mule² jumpe die mase aku kena jaga kelas die taim cekgu sume meeting. Mase tu die darjah 5. Aku da prasan die tu usha² aku. Hahahaha. Tapi die tak ngorat secara live. Pas aku kua kelas tu, ade la sorang posmen anta surat kat aku. Aku ingatkan surat ape. Bukak², rupenye pompuan dalam kelas tadi tu yang bagi. Adehh. Boleh kite berkenalan? Dup dup dup jantong aku. Tak taw kenape. Hahahaha. Aku tak reply pon surat tu, Tapi aku suke jgk la kat pompuan tu. Cemane aku boleh tego pompuan tu pon aku tak ingat. Kitorang pon kenal² la. Die memang banyak bagi surat kat aku tapi 1 pon aku tak balas. Tak taw kenape die tu suke tulis surat. Padahal slalu je jumpe kat skolah. Aku simpan sume surat² yang die bagi tu. 1 ari tu, buatnya nak kantoi ngn makcik aku. Die jumpe sume surat² tu. Abeh sume die bace. Memang kena la aku taim tu. Sume orang dalam umah aku tu tahu crite aku. Hahahaha. Wat tak taw je la. Lagi cerita, aku tak ingat tarikh, tapi aku ingat ari tu ialah besday budak pompuan tu. Die merajuk ngn aku sebab aku tak bagi adiah kat die. Wish pon tak. Hahahaha. Aku tahu ari tu besday die, tapi sebab aku ni bangang sket, aku wat xtaw. Hahaha. Sebab takde pengalaman kot. Hahahaha. Pastu kitorang tros tak contact. Sebab besday die tu je. Hahahahaha. Dah la, tak yah cite banyak sangat pasal pompuan tu. Kang merah pipi aku plak. Hahahaha.

Nak taw cerita aku mase skolah menengah? Haaa.. Tunggu la taim aku rajin plak. Hahahaha. Babai~

Rabu, 24 November 2010

Bosannye...

Huh, arini tersangatlah bosan.. Keje tak banyak.. Sume pon da siap.. Adehh.. Ape aku nak buat kt opis neh? Ngadap game pon da bosan.. Layan FB pon bosan jgk.. Adehh.. Ade sape² boleh bagi idea tak?

Arini da sehari suntuk aku ngadap blog aku neh.. Tambah situ tambah sane.. Macam² da ade kat blog aku neh.. Niat nak kembali berblogging.. Tapi tak taw la cemane.. Takot hangat² taik unte je.. Hahaha..

Sejarah Perjuangan Tok Janggut Di Kelantan


Sejarah perjuangan Tok Janggut tidak dapat dipisahkan dengan sejarah pemerintahan Long Gaffar dan keturunannya di Kelantan. Baginda Long Gaffar iaitu putera Raja Reman, sebagai tokoh yang pernah merajai bumi Negeri Yang Di Kerat Lintang iaitu Kelantan. Beliau bukan sahaja seorang raja bahkan merupakan pengasas kepada negeri Kelantan yang ada pada hari ini. Pada masa pemerintahan baginda buat pertama kali selepas beberapa lama bumi Kelantan bersatu dan berdiri sebagai sebuah negeri yang bebas dari mana-mana pengaruh.

Untuk makluman, sejarah perjuangan Tok Janggut bukan sahaja kisah perjuangan menentang penjajah Inggeris dan Siam, bahkan perjuangan beliau adalah perjuangan bagi mempertahankan pemerintah sebenar Kelantan pada masa itu iaitu Engku Besar Jeram, Tengku Besar Tuan Ahmad. Perjuangan Tok Janggut adalah bagi menentang kerajaan Kota Bharu yang di kuasai oleh tali barut penjajah Inggeris dan Siam yang cuba untuk menguasai bumi Kelantan dan seterusnya menghapuskan saki baki keturunan Long Gaffar dari persada politik Kelantan.

Justeru bagi meneruskan cita-cita jahat itu pemerintah Kota Bharu dibantu oleh Siam dan Inggeris telah bertindak nekad pada tahun 1915 dengan menyerang kubu terakhir zuriat pemerintah sebenar Kelantan di Kota Jeram, Pasir Puteh. Selama tujuh hari tujuh malam kota Jeram di gempur dan dibakar sehingga menjadi abu. Ramai yang telah terkorban syahid, manakala Engku Besar Jeram pula berjaya menyelamatkan diri dan lari ke Reman. Banginda kemudiannya mangkat dan dikebumikan di sana.

Berkenaan dengan Tok Janggut, beliau sebenarnya tidak berjaya dibunuh dalam pertempuran tersebut. Beliau sebenarnya sempat menyelamatkan diri dan dikatakan berjaya melarikan diri dan berlindung di Negeri Sembilan. Dikatakan sebenarnya terdapat 2 orang yang bernama Hassan iaitu Hj Mat Hassan Munas iaitu Tok Janggut yang sebenar. Beliau merupakan panglima raja yang mengetuai penentangan. Beliau berasal dari Kg Saring, Pasir Puteh. Hassan yang kedua iaitu yang didakwa Tok Janggut yang terbunuh sepertimana gambar di atas ialah Penghulu Hassan yang berasal dari Gong Kedak, Pasir Puteh yang bersama-sama berjuang dengan Tok Janggut.

Apabila didapati Penghulu Hassan terbunuh, lantas atas arahan Engku Besar Jeram, maka sebagai satu muslihat diisytiharkan bahawa Tok Janggut telah terbunuh bertujuan bagi menyelamatkan Hj Mat Hassan Munas iaitu Tok Janggut yang sebenar. Secara kebetulan kedua-duanya mempunyai sifat fizikal yang hampir sama. Keadaan ini merupakan satu kelebihan bagi mengaburi pihak Inggeris dan kuncu-kuncunya.



Berita kematian Tok Janggut (Penghulu Hassan) kemudiannya tersebar dan disambut dengan gembira oleh askar-askar Inggeris. Kematiannya bermakna berakhirnya penentangan terhadap Inggeris dan secara tidak langsung menandakan berakhirnya pemerintahan keturunan Long Gaffar di Kelantan.


Mungkin ada pihak yang tidak mempercayai apa yang diceritakan tetapi sejarah juga ada membuktikan bahawa Mat Kilau yang dikatakan dibunuh oleh Inggeris sebenarnya tidak mati. Mat Kilau muncul semula di Pahang sekitar akhir tahun 1960-an dan hanya mati tidak beberapa lama selepas itu. Begitu juga dengan Datuk Bahaman, beliau sebenarnya tidak mati sebagaimana yang ditulis dalam buku sejarah. Beliau muncul semula di Pahang sekitar tahun 1970-an dengan gelaran Tuan Guru Peramu. Walau bagaimanapun, berbeza dengan Mat Kilau yang kemunculannya diktiktiraf oleh kerajaan, kemunculan semula Datuk Bahaman tidak mendapat pengiktirafan kerajaan disebabkan oleh beberapa masalah.



Sumber : HurRun Ain Min Raudhatul Asyiqeen

CHILD ABUSE : MYTHS AND FACTS

You can help those victims! Raise your hand, stop child abuse!






MYTH 1: It’s only abuse if there is physical violence.

FACT : Physical abuse is just one form of abuse. Children can also be harmed by emotional abuse, sexual abuse and neglect. These types of abuse are usually hidden from sight and, as a result, people are less likely to take action and help the children.

MYTH 2 : Only bad people abuse. Good people don’t.
FACT : Not all abusers are bad and want to harm their children intentionally. Some abusers may have been victims of abuse themselves, and grew up not knowing any other way of parenting or treating children. Others may be struggling with mental health problems, alcohol and drug addiction and other personal problems.

MYTH 3 : Many children do not know their abusers.
FACT : Although some children are abused by complete strangers, many actually know their abusers and trust them. Abusers are most commonly family members, or someone who is close to the family and the child.

MYTH 4 : Child abuse doesn’t happen in “good” families and wealthy households.
FACT : Child abuse can happen in any household, regardless of ethnic background, culture, religion or economic status. Sometimes, a family that seems to have it all can hide a different story behind closed doors.

MYTH 5 : Many adults who suffered abuse in childhood are not affected by this abuse in adult life.
FACT : Although some adults manage to cope with abuse they suffered as children, many remain deeply affected in adult life. It is not easy to just get over child abuse. Survivors of child abuse need care and support to overcome the trauma of abuse and live full healthy lives.

MYTH 6 : Abused children will definitely grow up to be abusers.
FACT : Some survivors of child abuse may unconsciously repeat the violent or abusive treatment that they experienced as a child. However, many have a strong motivation to protect their own children from experiencing what they had suffered and, instead, become wonderful parents.

MYTH 7 : A child is responsible for the abuse that he/she suffers.
FACT : A child is never responsible for the abuse he/she suffers. The responsibility for abuse lies solely with the offender. In the case of sexual abuse, offenders often try to shift the blame for their actions by accusing the child of being promiscuous or seductive, especially if it involves a teenager.

MYTH 8 : Children lie about being sexually abused.
FACT : It is extremely rare for children to lie about being sexually abused. In reality, children may not want to disclose sexual abuse because they are embarrassed, afraid or uncomfortable.


Raise Your Hand. Stop Child Abuse Now!

Selasa, 23 November 2010

Baik Baik Sayang - Wali Band




Aku tak ingin kau menangis bersedih
Sudahi air mata darimu
Yang aku ingin arti hadir diriku
Kan menghapus dukamu sayang

Karna bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengakan aku


Hanya satu pintaku untukmu dan hidupku
Baik baik sayang ada aku untukmu
Hanya satu pintaku disiang dan malammu
Baik baik sayang karna aku untukmu

Semua keinginan akan aku lakukan
Sekuat semampuku sayang
Karna bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengakan aku

Rabu, 20 Oktober 2010

Hasrizal Jefri disini..

salam semua..
dah lame x update blog neh..
bkan malas nk update, tapi mase tidak mengizinkan la.. nak wat cemane kan..
( ayat yg biasa kite bace kt blog sape2. hahahahaha)

nak crita sket neh.. mule2 aku nk cite psl keje aku..
skang ni xde mase da aku nk suke2 ngn keje aku..
sbb aku kena kerja keras sket kalo aku nk dpt gaji lumayan.
bukan ape.. kalo dlu aku wat keje ke x, aku still dpt gaji..
n kalo aku wat keje lebih2 pon, xde dpt ape2 jgk.. hahaha
bos aku ngn ati yang terbukak mengofferkan kitorang skim profit sharing..
hahaha.. cemane aku nk explain ek?
profit sharing ni lebih kurang share partner r kot..
untung rugi ditanggong bersama2..
bos nk suh kitorang rase cemane jadi owner syarikat kot..
bukan hanya makan gaji.. bos aku wat skim gini sbb nk galakkan staff die bekeje keras kot..
skim yg bos tawarkan ialah 10 - 15% dari profit company akan kitorang share bertiga (sebab staff hanya ada 3 orang).. kalo byk job yang kitorang setel, maksudnya byk la profit company..
then kalo company dpt byk profit, kitorang pnye bahagian pon boleh tahan jgk la masyuknye.. hahahaha.. korang berdoa la ek biar company bos aku neh dpt byk job n kitorang bole setelkan mengikut kehendak client.. hahaha

cerite ke-2 ialah psl camera aku.. kalo korang nak tahu, dah lame aku x bawak camera aku u g jalan2.. cian je asik dok dlm beg.. gahahaha.. bukan taknak tapi aku xtaw nak bawak g mane.. kalo stakat nk amik gmbr orang jalan2 tu cam xbes r plak kan.. sbb aku skang x mengjurus kepada street photography lagi.. sbbnye aku takde lens yang bole zoom sehebat hebatnya lagi.. hahahaha.. buat mase ni aku nk cari ilmu psl potrait photography dulu.. sbb aku suk tgk muke orang (model) posing2 neh.. hahahaha.. so sape2 yang rase ade bakat nk jadi model or ade niat nak jadi model n perlukan portfolio, boleh la suh aku amik gambar korang.. hahaha.. takde bayaran aku kenakan sbb aku nk blaja.. tapi kalo nak blanje makan2 tu aku trime je la.. hahahaha.. lagi satu, kalo korang ade outing ape2 ke, jgn lupe invite aku skali ek.. hahahaha

rasenye dah abeh kot cite aku mlm ni.. hahaha.. sorry la sbb aku taknak cite psl aku ngn chenta hatiku.. sbb aku rase cite kitorang hanya utk kitorang.. (cheeeeee blagak matang plak aku neh)
ape2 pon, trime kaseh kepada sume followers aku neh.. kite jumpe laen kali plak ek.. babai sume... assalamualaikum WBT

*sejak² ade traffic kt blog aku neh, rate2 tempat orang bace blog aku neh.. sangat tak ku sangkakan.. hahahaha.. ingatkan member2 aku yang kat shah alam je.. ade jgk mmber aku dari batu cave, sri kembangan ape bagai.. hahahaha

Isnin, 27 September 2010

Kawan & Sahabat

Aku nak jadi kawan kau..
Aku nak jadi sahabat kau..
Aku nak jadi teman kau..

Tapi..
Kau salahkan aku..
Kau tuduh aku macam2..
Kau cakap ade udang la, ade kerang la sebalik batu..

Hakikat yang sebenarnya..
Aku nak rase lebih rapat ngn kau..
Aku nak kongsi semua detik2 aku ngn kau..
Aku nak kau tahu ape yang aku buat..
Aku nak kau tahu ape yang aku tak buat..

Aku terima semua keputusan kau..
Aku tahu semua tu start dari aku..
Biarlah aku lihat kau dari jauh..

Selamat tinggal Sahabat..


Ahad, 26 September 2010

Seperti biasa

Assalamualaikum.
Time kaseh kpd kwn2 aku yg masih folow blog aku.. ahahaha..
tak sangka dowh.. tu je.. babai.. hahahahaha

Aku nak taip byk sbnarnye neh tapi sbb malu,aku jadi xde idea.. hahahaha..
Aku dah kembali normal.. takde da rase kecewa, rase terkilan, rase bodoh blablabla...
Sume sudah kembali normal..


*Pic ni b4 gadoh besar. Tapi dalam tempoh pergaduhan jgk la.

Rabu, 22 September 2010

Cinta & Hasrizal

Hahahahaha.. Saye mulakan post ni dengan gelak yang agak besar..
Itu hanyalah lakonan semata mata.. Hakikatnya saye sudah tidak mampu untuk senyum apatah lagi untuk bergelak taw seperti dulu..
Majoriti followers saye dah tahu kisah cinta saye.. Tapi ade jugak yang tak tahu & tak amik tahu.. Serta yang taknak amik tahu..
Dan kepada yang taknak amik tahu tu silelah skip post yang ni.. Saye tidak paksa kamu untuk mengambil tahu pasal kisah saye..

Saye tak tahu cemane nak mulakan cerita ni.. Tapi yang penting saye nak semua followers saye tahu saye sangat sedih skang ni.. Start dari puasa ari tu, hidup saye tak pernah tenang.. Ade saje tajuk untuk saye & cinta hati bergadoh.. Ape punca pon saye tak tahu.. Kalau cinta hati saye ok, saye yang start gadoh.. Dan kalau saye tengah ok, die plak yang start.. Apekah itu rutin kami? Adehh.. saye pon tak tahu..

Ade orang cakap kami sudah tidak serasi.. Tapi takkan la dekat 2 taon kapel baru minggu ni nampak ketidak serasiannya.. Adekah pihak yang mengatakan itu ade niat tersembunyi disebalik pernyataan beliau? Itu saye tidak tahu..

Korang rase kami boleh selamatkan lagi ke ek? Adeh bosannye topik neh.. Dah la.. Tak reti la saye nak tulis ape.. Tak biasa sedih² ni.. Bye~

*Doakan kebahagiaan kami hingga ke akhir hayat*

Rabu, 25 Ogos 2010

Selamat Hari Raya

Assalamualaikum..
Dah lame tak update blog neh.. Tibe² muncul ngn post raye kan.. Takde pon post utk puasa..
Bulan pose ni saye rase paling rilek kot.. Keje masok kol 9 pagi n balik kol 5..
Banyak mase kat umah.. Keje kt opis pon takde la banyak sangat.. Masok opis layan FB n maen game,then balik umah.. Tu je.. Hahahaha..

Saye mengambil kesempatan disini untuk mengucapkan selamat hari raya aidilfitri kepada semua rakan² disane.. Hehe.. Cam skema je ayat..

Yeay!! Aku cuti seminggu~~!!

Selasa, 3 Ogos 2010

Akhirnya...

Assalamualaikum....
Hai nama saya hasrizal.. Hahahahahaha.. Seronoknye aku ari ni...
Da lame tak update blog ni.. Rase cam da takde sape2 bace da kot blog aku nih..
tapi takpe la... aku pon da gian nak menaip panjang² ni.. hehe

Semalam (3 ogos 2010) aku berjaya mendapatkan barang yang aku impikan.. Weeee~~~~
aku beli speedlight.. Hehehe.. Kalo korang nak tahu speedlight tu ape,sile google ek.. Hahahahaha...
Speedlight ni sbnarnye flash untuk camera aku tuh.. So, aku da ade new baby.. Hehehehe...

So skang ni aku da bole fokus untuk amik job wedding.. Weee.. Dah ramai da orang tanye aku psl wedding photography ni.. aku tolak sume job tu sbb aku tak ckup barang lagi.. Skang aku da bole terima job da.. Tapi masalah skang ialah masalah harga.. Adehhhh.. Aku tak biasa wat kerja pastu amik bayaran.. aku suke tlg orang je.. hehe... Kalo tak amik bayaran boleh tak ek? Hahahaha..

Haishhh.. Aku takleh taip panjang sangat neh.. Kerja kt opis aku pon blambak lagi aku kena siapkan.. Dateline sume dekat².. Ok kawan², babai....

Rabu, 9 Jun 2010

D U I T

duit? wang? pitih?
aduhh.. sedih pon ade jgk biloe pikir pasal duit ni.
aku nak beli barang neh. tolong la datang kat aku wahai encik duit.
datanglah engkau dengan kawan2 kau. lagi banyak lagi bagus.
hahaha. aku bukan takde duit. cuma tak cukup je. bulan ni aku spent siket je duit gaji aku untuk camera aku. insyaallah bulan depan kalo dapat komisen besar sket,ade r barang baru untuk camera aku tuh. haha.

Selasa, 1 Jun 2010

Wahhh...

Terharunye sebab dah ade orang follow blog baru aku tu.. hahaha.. tenkiu kawan2 yg support aku.. arap2 aku bole melangkah jauh lagi dalam bidang ni.. doakan kejayaanku..

Sebenarnya ini adalah niat kawan aku mase kat jengka dulu.. skarang die dah pulang ke rahmatullah (al-fatihah untuk arwah).. aku pernah sembang2 ngn arwah pasal fotografi neh.. seronok.. padahal sembang je.. hahaha.. die penah cakap kat aku, nanti aku kawen die nak bagi adiah spesel utk aku.. die nak jadi photographer mase wedding aku.. nak buat outdoor photoshoot.. sebagai adiah wedding.. skang ni aku rase cam aku nk sambung niat die tu.. sbb aku pon minat jugak photography neh.. insyaallah niat arwah akan tercapai..

Maka.. Dengan Ini Saya....

membuat blog baru untuk fotografi..
hahahaha.. motif? saje suke2.. kot2 bole menjana income melalui camera kan..
sape tahu.. hahaha.. buat masa ni blog tu takde ape2 lagi.. tunggu 1st job aku r 14 jun nih..
job? eh,bukan job la.. prektis je.. hahaha.. aku dgn sukarelanya menawarkan diri untuk jadi 2nd photographer utk wedding kawan aku.. bole la aku slow2 menimba ilmu kan.. pastu bulan 7 insyaallah aku akan buat 1st job untuk outdoor photoshoot..
taktaw la ape akan jadi.. hahahaha.. aku yakin!! ye.. sangat yakin.. emm.. tah la yakin ke tak.. hahahaha
buat mase ni dah ade incoming wedding da.. tunggu aku improve skill ngn aku tambah perkakas perang aku je..
aku tengah kumpul duit untuk beli perkakasan perang aku.. ade 3 barang lagi aku nak beli..
ni link blog baru aku tu.. stakat ni blog kosong je la.. hahahaha...
www.wnr-photo.blogspot.com

Khamis, 13 Mei 2010

adik kakak abang tuan puan.. sumbangan ikhlas (>.<)

saye memerlukan sumbangan ikhlas dari anda2 semua..
sumbangan dalam bentuk wang ringgit.. hahaha
saye memerlukan sumbangan anda untuk menampung pembelanjaan saye untuk menghapuskan mat bangla yang melepak di kawasan rumah saye..
saye nak beli sniper yang paling best di dunia nih.. sebab tu la saye perlukan sumbangan dari korang2 sume.. hehehe... kalo saye dapat sniper,saye nk shoot sume2 bangla yg lepak area umah saye neh.. korang xnampak ape yg saye nampak.. sangat2 tertekan.. anda tahu? tertekan.. hahaha
tiap2 ari ahad,dorang akan lepak secara berkumpulan.. kalo lepak kt tmpat menarik tu aku tak kesah la.. lepak tepi longkang,kt devider,kt tangga.. dah la longkang tu busuk.. pastu ade plak bangla,lagi la busuk kt situ.. dorang takde wat pape pon ngn aku sebenarnya.. tapi aku rase nak shoot sume bangla.. taktaw kenapa aku anti-bangla.. hahaha.. dapat shoot bangla cam aku dapat suatu kepuasan yang tak terhingga.. perghhh,seronoknyee..
nanti kalo ade mase,aku tangkap gmbr dorang tgh lepak ek.. hahaha.. takde pape nk tulis da.. babai~

Rabu, 5 Mei 2010

....

aku nk tulis blog tapi aku taktaw nk tulis ape..
jiwa aku skang ni cam sangat2 tak tenteram..
macam2 benda ade kt kepala aku ni..
kenapa aku jadi camni?
sebab aku sendiri ke?

aku nak cite kat kawan2 aku pon da jadi serba salah..
aku nk simpan,aku rase cam aku tak boleh..
ape aku kena buat ni?

terima kasih kepada dia sbb pernah buat aku ketawa..
pernah buat aku bahagia.. aku tak reti nak balas cemane jasa die tu..

terima kasih kepada dia sbb sudi menyerahkan hatinya untuk aku lukakan..
terima kasih sbb sanggup mengalah dengan aku.. terima kasih untuk segalanya..

aku rase cam post ni tunggang langgang je.. ape kena ngn aku ni? aku nk cite psl ape ni?
yg aku nak sampaikan kt sini adalah aku masih sayang dia.. tu je..
abeh~

Rabu, 28 April 2010

Peace

nak update blog ni pon da cam malas je.. tapi aku rajinkan diri aku neh.. makin lame cam makin terok je kt chatbox aku tuh.. adoyaiii.. tolong la kite jgn bermusuhan ngn sape².. musuh zero,barulah hero.. hahaha.. mengarot je aku neh..

kepada yana dan ese,
kenapa korang gado kt chatbox tu? apekah punca utama? jeles? serabut? semak? apekah sume tu? tolong la ek.. aku taknak bekap sape².. aku tak suke gado.. aku tak suke kawan² aku gado.. aku tak suke sume tu.. tolong ek.. tak kesah la korang nk bermaaf maafan ke ape ke,aku tak kesah.. yang penting jgn gado kt chatbox aku tu.. tapi seelok eloknya berbaek2 la kan.. aku tak suke kawan² aku gado... gado plak sebab kecik yang tah dari mane puncanya.. kalo korang berbaek²,aku blanje korang makan.. nak? hahaha.. habuan yg susah untuk aku tawarkan.. demi sebuah persahabatan.. ceee~

peace,takmo gado2 k..
sejahteralah kamu kawan²ku sekalian..

Khamis, 8 April 2010

Taf? Skeping? Boncet? Gemok?

Haaa.. korang tengok la nanti.. hahahaha.. dengan berlagaknya aku nk cite kt korang aku g usha tempat gym tadi.. hahahaha.. bukan nak blagak aku g usha gym tu.. aku nak bgtahu korang aku nak masok gym.. nak jadi ahli.. hahahaha.. aku pon tak caye ape aku nak buat neh.. da lame nak masok gym tapi takde geng.. skang aku da ade geng... officemate aku... hahaha... tak sabanye nak jadi taf guy... hahahaha... motif g gym sbb nak jaga badan je.. bukan nk jadi besa cam hulk hogan tu.. xmaw r aku jadi camtu.. stakat badan sehat pon da wat aku bahagia da.. hahaha.. ade sape2 nk join tak? kt ampang waterfront.. RM70 sbulan.. tempat takde la besa sgt tapi banyak barang r dalam tu.. sape2 nak join,bgtahu aku.. hahaha

Selasa, 6 April 2010

Persimpangan Yang Mengelirukan

tak tahu kenapa tiba2 aku rasa cam nak tukar angin...
rasa macam aku ni tak layak kerja kat tempat aku kerja skang ni...
aku rase macam nak tukar kerja...
aku da tak bole nak follow sangat programmer neh...
aku rase cam aku tak mampu utk buat kerja yang heavy2...
kemampuan aku takde la hebat sangat...
aku baru sedar.. hahaha

yang jadi masalah skarang nih...
aku nak sambung belajar ke nak cari kerja laen?
kalo nak sambung belajar,kos ape yang aku kena amik ek?
rajin ke aku nak blaja lagi? hishhh...
dengar mulut2 orang, ade jgk crite2 tak bes kalo kite pendidikan rendah...
pompan pon tak pandang.. mak ayah dorang lagi la tak pandang...
terasa r jugak bile member2 cakap camtu..
awek buat ape? sambung degree... aku diploma je..
macam2 cerita orang ckp.. aku just dengar je la..
tapi bile pikir2 balik betol jgk ape dorang cakap tu...
pompan bile da blaja tinggi2,mesti akan jumpe orang laen yang die rase sesuai utk die...
pelajaran same level.. baek.. so yang pelajaran tak seberapa ni di campak tepi..
aku bukan nak cakap semua pompan camtu.. segelintir je la kot.. tapi kompom ade..
tapi bukan "die" kot.. "die" bukan jenis camtu.. aku tahu.. hehehe~

kalo aku nk cari kerja laen,ape kerja yang aku bole buat?
aku taknak kerja programmer da...
aku taknak pikir ape2 pasal coding da...
tapi kerja ape yang bole aku buat slain programmer ek?
designer? layak ke aku utk jadi designer?
nak jadi fotogrpher? layak ke? hahaha..
nak jadi kerani? hahaha.. jawatan yang pernah sekali masok dalam angan2 aku satu ketika dahulu.. tapi tak mungkin kot aku jadi kerani.. hahahaha
jadi posmen? bole jgk tu... berjasa kepada rakyat... hahahaha...
buat masa ni aku da apply SPA..
berkawan baek dgn jobstreet...
ape lagi aku bole buat?

kesian aku...
any suggestion?

Isnin, 5 April 2010

Qua-ci

hahaha..buat pertama kalinya aku lepak sorang2.. hahaha.. aku takde kawan? aku takde awek? aku takde sape2 da ke kt dunia ni? tah la.. aku rasa macam aku nak lepak sorang2 je kot.. berbekalkan KUACI, COKE dan MARLBORO... aku pegi sume tempat yang aku rase sesuai utk aku lepak.. mane? tah la.. mula2 aku pegi dok dataran merdeka, dok kejap je situ.. orang ramai sangat.. tak sampai 10 minit pon aku dok situ.. pastu aku pegi tasik perdana.. tempat cam seram sket r sbb aku sampai situ da dekat2 pkul 12 kot.. aku lepak tepi jalan je mase tu.. tak brani r nak g kt tasik tuh.. kang kena tangkap plak.. maklum la,aku ni mmg slalu kena tuduh mat drug.. walopon aku ni clean,tapi taknak r kena tangkap... buang mase je kena soal tu soal ni ngn polis.. hahaha.. kt tasik perdana tu tak banyak permandangan yang bole aku tengok.. gelap semacam je situ.. setengah jam,aku blah.. makan kuaci sambil bwk moto.. 1st time aku buat camtu.. g jalan2 bukit bintang plak.. masok jalan hang tuah.. cuci mate dulu seround!!! hahaha.. mula2 aku lalu je jalan tu.. pastu aku terpandang ade geng2 lepak kt depan modestos tu.. hahaha.. aku pon pusing skali lagi then park kt depan modestos tu.. jalan2 g dok depan aloha,cuci mate kejap.. hahahaha.. sonoknye tengok orang bekepit ngn pompan mabuk2.. hahaha.. aku suke tengok orang mabuk.. dorang akan tunjuk pangai sebenar dorang time mabuk tu.. tamat sesi cuci mate kt aloha... aku gerak g tasik titiwangsa plak.. ni memang port panas r kalo malam minggu.. jalan2 pusing tasik dulu.. pastu duduk kt kusi tepi tasik tu.. waaaa,ade freeshow plak tepi aku neh.. wat x tahu je.. dduk layan kuaci... hahahaha... sambil mkn kuaci tu,ade jgk r mate aku jeling2 sbelah aku tu.. tapi x nampak pape la.. gelap gelita.. hahahaha.. mase tu,aku doa2 bia jakim ke jais ke ape ke datang tangkap dorang.. hahaha.. aku sorang je single kt situ,keliling aku kapel2 yang tgh gersang.. sume nak layan nafsu dorang kt sini.. hahaha... ade 6 kapel gersang kt situ,5 dari dorang tu pakai tudung.. memang sampah r dorang sume tu.. buat malu je pakai tudung.. tui3!!! aku dok tasik setengah jam je kot.. byk nyamuk kt situ.. wat aku tensen.. tapi yang aku peliknya,kapel2 gersang tu tak kena gigit nyamok ke? ke dorang xprasan nyamok gigit sbb dorang nga layan gigitan setan... hahahaha... mampos itu orang.. ape aku peduli.. round2 kl plak.. g dataran skali lagi.. tengok gelagat orang kt sane.. dok 5 minit,aku blah.. nak balik umah r.. on the way nak balik tu,aku terpandang quatro kt depan klcc.. best jgk lepak sini ni.. hahaha.. ade live band.. dok betol2 ngadap ngn club tu.. layan kuaci.. layan lagu scorpion dari band kt club tu.. hahaha.. tengah2 syok mkn kuaci,tibe datang plak brader ni nk tnye2 aku.. bang,aloha kat mane ek? adoiii.. nk g clubbing tapi tak tahu tempat plak.. ade jgk orang camni.. aku ngn slambenye ckp kt die,teros je jln ni.. nanti simpang belok kanan.. aloha ade kt tepi tu.. hahaha.. brader tu pon blah dgn gembiranya sbb da dekat ngn aloha.. hahaha.. jangan harap la.. lu suda kena kencing.. hahahaha.. aku pon tak tahu kenapa aku tipu mamat tu.. ape salahnya aku bgtahu betol2 kt die kan.. hahaha.. kalo aku bgthu tempat tu,mybe die g mabuk2 sane.. hahaha.. kalo aku tipu die,die xjmpe r tmpt tu.. xde r die mabuk2 kan? ahahahah... tengok2 jam da pukol 3 da.. aku da tak tahan da neh.. da r lelah aku x ok lagi. nyawa x bawak.. rkok isap xbenti2.. hahaha... on the way balik tu ade la pulak road block kt ampang point tu.. tengok side mirror,aisehhh.. mate merah plak.. kang kalo polis tu tnye aku nak cakap ape.. mampos die nak pecaye kalo aku cakap aku menangis air mata darah.. hahahaha... xyah lalu situ r.. lalu shortcut je la.. masok jalan kampung,skali lalu kat pokok misteri plak.. aku ade dgr2 cite ade hantu kt pokok tu.. hahaha.. memang tegak je r bulu roma aku lalu jalan tu.. nak taknak terpaksa r.. malas nk layan polis pnye pasal.. hahahaha... arhggg.. ape da jadi ngn aku neh... kenape aku lepak sorang2? kesiannye aku... hahaha.. tapi aku seronok.. hahaha.. aku gile!!!

Rabu, 31 Mac 2010

Yeahh.. Aku suke April!!!

Kepada sape2 yang kenal aku mase kat skolah dulu,dorang tahu kenapa aku suke April.. Hahahaha... Kepada Adli ngn Amin tu,harap jaga2 la ek.. Takot2 nantoi korang kena April Fool ngan aku.. Hahahaha... Tapi April tahun ni bukan macam April tahun lepas2 la... Hahahahaha.. Aku sangat tak sabar nak masok bulan April... Sebab? Ari 1st April tu da menjanjikan kebahagiaan buat aku.. Cam biasa la.. Awal bulan mesti la dapat GAJI.. Mesti la aku suke.. Hahahaha.. Lagi satu yang aku suke pasal April 2010 ni sebab aku akan dapat ape yang aku impikan selama ni.. Hahahaha... Sukenyeee.. Rase cam nk gelak sampai esok je... Oh Canon EOS 450D... Aku sangat merindui kamu... Mari kemari sayangku.. Jangan kau pergi jauh dari ku.. Yeeehaaaa!!! Dapat je camera tu, aktiviti aku akan berubah sedikit demi sedikit... Ape yang akan brubah? Haaa.. tu jangan tanye... Hahahaha... Aku da start berkawan ngan geng2 fotografi laen da.. Belom beli camera lagi, dorang dah ajak aku outing... Tu yang aku nanti2kan.. Hahahahaha.. Harap2 aktiviti aku je la yang brubah... Jangan plak lifestyle sume brubah.. Hahahaha... Jangan r plak cintaku brubah.. Aku taknak!!!! Hahahahaha....

Khamis, 18 Mac 2010

Cobaan...

salahkah aku?
untuk jujur dengan kamu

salahkah aku?
untuk menegur kamu

salahkah aku?
untuk mengambil berat kamu

salahkah aku?
untuk meminta layanan terbaik dari kamu

salahkah aku?
untuk masuk ke dalam hidup kamu

salahkah aku?
untuk menyintai kamu


salahkah aku?
untuk semuanya





Ahad, 14 Mac 2010

Melaka Indah

first time aku jejak kaki kat melaka taon 1997...
aku ingat sume tempat yang aku melawat...
lame sangat2 aku tak pergi melaka...
yela.. kalo aku g pon,takde sape2 yg aku knal kat sane...
skang ni takpe la... chenta hatiku ade kat sane.. hahaha

7 mac aritu aku g melaka..
tapi kejap je.. smpai sane kol 3 petang,kol 10 mlm da balik da...
jalan2 pon kejap je la...
special thanks uth kak enon (gha) yang bwk aku jalan2 kat Jonker Walk...
bes jgk r g sane.. kedai2 bese je.. tapi bes r..
cam kt Hongkong je.. kiri kanan cina...
pandang blakang mat saleh...
melayu? ade jgk r sorang dua... hahaha
yang wat aku tak senang atinya bila aku tengok majoriti orang situ ade SLR...
tua muda cina melayu mat salleh india... 8/10 yang ade SLR...
rase cam aku nk ragut je sume SLR dorang tu.. hahaha
sambil jalan sambil brangan bile gamaknya aku dapat benda alah tu...

13 mac aku g melaka lagi... hahaha...
overnite kat sane ngn wanie n heri... perghhhh...
seronok jugak la... walopon super mengantok...
sebab aku tak tido lansung... hahaha
lepak2 dataran pahlawan...
dok McD je.. layan match chelsea ngn arsenal...
match arsenal tu sbb heri nak tengok je.. kalo tak,mmg aku tak tengok pon... hahaha
yang paling besnye,kol 3 pagi (tak kompom r kol 3 or 4)
aku ngan chenta hatiku wanie g jalan2... melawat muzium ape tah kt atas tu..
melawat tu maksud aku tengok2 dari lua je la..
mane ade muzium bukaknye kol 3 pagi.. hahaha
pastu dok depan kota a famosa... seram pon ade jugak sebenarnya...
nak naek atas tapi takleh... hahaha...
pagi ahad tu,tengah syok2 tido lam kete tepi kolej uitm, aku kena kacau ngn hantu merah... dia nak makan aku... sumpah aku terkejot giler... kalo korang tak caye,tanye wanie.. die knal hantu merah tuh.. hahahahahahahahaha... teros tak mengantok aku... nasib baek hantu tu cute.. kalo tak, memang aku sekeh r kepala die tuh...hahahahahaha...
tengah ari tu nak g jalan2 bandar melaka.. aisehh,jalan jem plak...
terpaksa batalkan niat nak melawat melaka...
destinasi? tak taw.. hahahaha... g jalan pantai puteri.. cantek dowh tempat tu...
rase cam nak camping kat sane je laen kali...
sampai2 sane ternampak ade orang nga photoshoot... baru kawen kot...
pengantin tu naek kete kuda... so sweet wanie cakap.. hahahaha
pastu ade la orang tu berangan nak naek kete kuda nanti die kawen.. haishhh...
sape la budak tu.. hahahaha
mase aku pegi tu,ade program ape tah... bola sepak pantai 24 jam... kalo aku taw, malam tu aku lepak situ je..

kitorang pegi mane lagi ek? lupe la plak.. hahaha... tapi yang penting, kami seronok walopon penat...
special thanks untuk chenta hatiku yang sanggup luangkan mase ngn aku.. walopon pagi tu die ade program ngn uitm.. hahaha... heri pon same...teman aku g melaka... hahaha

Rabu, 10 Mac 2010

Arghhh...

arghhhh....
lamenya aku tak update blog ni...
bukan malas tapi aku banyak sangat kerja nak kena buat...
balik keje pon bukan ade mase nak on9...

arghhhh....
kerja yang sangat² seronok...
aku suke kerja kat sini...
tapi sampai bila? hahaha...
sampai tua? tak kot...
aku kerja sini untuk pengalaman je...
cari pengalaman banyak² pastu cari kerja laen... haha
semalam da ade orang call suh aku datang interview...
kerja pon boleh tahan... yang aku mintak...
tapi aku terpaksa tolak tawaran tu...
tunggu nanti tahun depan kot... hahaha

arghhhh...
mane duit gaji aku? hahaha...
ape yang aku da buat ngn duit gaji?
setakat ni takde lagi barang yang mahal...
aku nak DSLR, jeans baru ngn lesen kete...
bile aku dapat sume tu?
haiiyaaa... aku kena jimat cermat skang...

arghhhh....
taktaw nak tulis ape da..
byee~

Ahad, 28 Februari 2010

Rajin + Malas = Takde Ape2

dah seminggu aku tak update blog ni...
aku malas!!! hahaahahah...
tapi aku rajin je bukak www.blogger.com nih...
login pastu aku klik kat new post...
pastu aku termenung...
ape aku nk tulis?
hahahahaha.... aku takde idea...
aku logout... esok login lagi.. same je..
aku termenung jgk...

aku bukan taknak pikir...
dah terlalu banyak masalah yang aku sedang pikir...
so aku taknak tambah lagi ngn masalah blog nih..
aku biarkan je... hahaha
tengok la kalo aku rajin + takde masalah, aku update blog ni lagi...
babai~

Khamis, 18 Februari 2010

tugas minggu ni

aku kena jaga 3 ekor kuceng...
sebab mak aku balik kampung...
tugas yang agak berat bagi aku...
hahahaha....
tapi aku akan jaga dorang sebaek yang mungkin...


yang itam tu name dia gary... yang kaler ala2 taik gigi tu puteh....
gary tak suke puteh... puteh slalu kena tumbuk ngan gary....

yang ni name die oren...
cantek tak? hahaha...
die ni kembar kepada si puteh tu...
oren ni jenis mesra...
tak kira ngan sape2 pon...
sbb tu gary suke die...

kadang2 aku tgk puteh ni comel jgk...
tapi slalunya aku tgk die cam kuceng kotor je... hahaha
puteh ni aktif jgk r...
aku slalu maen kejar2 ngan die...

ni la prangai dorang2 sume...
abeh sume benda die nak buat cam katil dorang...
aku pon tak penah lagi tido dalam bakul ni...



kenapa banyak gambar oren je nih?
hahaha... aku memang suke oren...
gary pon aku suke jgk...
tapi die tak sesuai kalo tangkap gambar die...
sebab die itam... kena ada flash baru nampak muka die...



aku kena jaga dorang sume ni....
sebelom mak aku balik kampung pagi tadi,dia pesan kat gary...
suruj jaga oren... hahahaha...
aku curik2 dgr mase tu...
tapi nape mak aku tak pesan kat gary tolong tgk2 puteh?
haaaa.... adakah mak aku tak suke puteh?
jeng3...
kesian puteh tu kan....

Orang Suruhan

rase macam da byk post aku cite pasal keje aku...
teruk sangat ke keje aku neh? sume aku wat kt opis rase cam nk tulis dalam blog nih...
biasa aku tulis dalam blog sbb aku tak puas ati.. tak taw nak cite kat sape...
(keje aku skang ni memang perlukan kesabaran)

sabar? ade tahap jgk kot... tak gitu kawan2? hahaha...
stakat ni ok lagi kot.. aku bole tahan lagi ngan keje aku...
tapi sampai bile? adoyyaaaiiii.... aku nak keje lame neh...
nak cari pengalaman banyak2...
paling sikit pon setaon....
tapi boleh ke aku tahan setaon keje kat sini?
(timbul persoalan disitu)

waktu keje sangat cool... extra damn cool...
nak masok pkol brape pon tak kesah...
janji jgn lewat sangat...
pakaian pon super extra cool... takde pakai kemeja pon...
t-shirt round neck slamber je...
time rehat pon ok je... bile2 mase aku rase nak makan,aku boleh turun....
sume tu takde masalah la bagi aku....

MASALAHNYA SKARANG NIH!!!!
kecerewetan bos...
cerewet satu hal,banyak kepala nak kena ikot plak...
asal ade 1 bos je... yang sorang lagi tu wife bos aku je...
tapi oleh kerana die adalah wife kepada bos aku,so die anggap dirinya adalah bos...
dan oleh sebab company aku skang ni ade buat 1 bisnes ngn company laen, dengan tidak lansungnya muncul pula 2 orang lagi bos... diorang sebenarnya ketua marketing je...
TAPI!!!!!
gaya macam bos... sume nak kena ikot die... ok,tak kesah...
aku ni orang suruhan je... memang aku kena buat la sume yang diorang suruh tu kan?

nak dijadikan cerita....
opis aku ade amik student praktikal... yang kos multimedia tu die kena buat 1 brochure....
2 minggu dia buat... memang kesian aku tgk budak tuh... tiap2 ari ngadap brochure....
ade je nak kena betolkan... tambah ayat, tukar ayat, tukar style, tukar kaler...
kesian die... aku bole cakap tu je la.. kesian kesian dan kesian...
cukop 2 minggu die design brochure, tapi still ade tak puas ati....
ye la.. mane taknye... pukol 2 tnjuk kat sorang bos,nak tukar ni.... pukol 4 tunjok kat bos lagi sorang, nak tambah tu.... pukol 6 tunjok lagi kt sorang, taknak benda ni....
dorang tak puas ati nga kerja budak praktikal tu... zassss!!!!
rizal,awak design brochure nih... nak cepat taw... awak buat ikot cara awak...
mampos aku... aku pon buat la... design pertama, ok... cantek la design awak ni.... tapi taknak la benda ni ade kat sini... letak benda tu ek...
tukar design... haaaa,yang ni cantek.... tapi kenapa nampak camni? kenapa tak macam tu?
tukar lagi.... ok,kitorang sume nak design macam ni.... awak tambah yang mane patot ikot cara awak....
tambah tambah tambah... edit edit edit....
ok,print.... taknak benda ni... tukar yang tu... yang ni letak sana... yang tu letak sini....
takdehal... aku tukar lagi.... dah sume aku masokkan ayat yang diorang bagi....
submit kat dorang... eh,taknak ayat ni... cam tak masok akal je... tukar2....
aku saba lagi.... takpe... takpe... aku tukar sume pastu anta....
rizal,tulisan ni kecik sgt.. brape saiz font nih? bos marketing tu tanye aku...
ni dah saiz 9 da neh.. kang print lagi besa... aku jawab soalan die tu...
kalo orang laen nampak la tulisan camni... kalo orang tua,cemane dorang nak bace?
kalo bagi orang buta,memang la dia tak nampak puan...
(cakap dalam ati je)

dah tukar sume... tunjuk kat bos aku yang betol2 bos...
emmm,awak tukar kaler ni... kaler ni nampak cam mati je.... tuka warna oren merah2...
aku pon tanye die balik... match ke kaler oren merah2 ngan warna background biru nih?
dengan muke tak bersalahnya dia jawab, "eh,ko tanye aku plak... ko pilih la kaler yang matching"
hey bos,tadi ko jgk cakap nak kaler tu kan.. ko ni tah pape la...
biru ngan merah,tak nampak macam keling ke bos? bos ni keling ek? suke kaler2 yang macam keling je... dushhh!!! hempas kertas atas meja dia... zassss!! aku brangan rupenye.... ingatkan betol2 da... sakitnye ati aku... masok bilik,letak brochure atas meja,shutdown pc,amik rokok trun bawah minom... dari pkol 6 smpai pkol 7 aku kt bawah.. mampos sama itu brochure....aku taknak buat da... utk ari ni je la... eosk kompom aku kena sambung buat lagi...
tak tahu sampai bile aku kena buat benda tu....

Sekian....

Ahad, 14 Februari 2010

B O S A N

kenapa la ari ni aku rasa sangat2 bosan.... bukak fb takde pape... bukak tv takde pape jgk... ape masalahnye skang ni? takkan la sume benda yang aku wat selama ni ade kaitan ngan orang cina... mentang2 la dorang raye ari ni, takkan sume program terbantot... ape punye cina la... hahahaha

aku rasa macam lama sangat2 ari ahad ni nak abeh... sepanjang ari ni aku dok umah je.. jadi anak dara... hahaha... bukan sebab aku tak boleh kluar... tapi aku tak tahu nak pegi mane kalo kluar pon... member2 sume balik kampung... tu la ko ja,pakcik ko ajak balik kampung ko taknak... macam2 alasan ko bagi... skang ko tanggung la sendiri... padan muke aku!!!

aku punye cuti ade lagi 2 ari.. ape aku nak buat esok ngan lusa? tolong la... aku tak sanggop nak hadapi sume ni lagi... kalo esok tros ari rabu boleh tak? aku rasa macam nak pegi keje je.... tak sabarnye nak masok opis... wat keje yang tah pape tuh... walopon keje yang tah pape, tapi aku sangat suke keje tu... aku pon tak tahu ape jawatan aku skang nih... dalam offer letter tu die tulis aku jadi junior pragrammer... tapi lepas graphic designer kat opis aku tu resign, aku plak yang kena amik alih tugas dia.... aku ni bukan ade bakat sangat lam dunia design mendesign nih... tapi tak tahu kenapa bos asik suruh aku je.... nak buat iklan, brochure, signboard utk office baru pon aku yang kena buat.... minggu lepas aku lansung tak bukak DreamWeaver... biasanya tu la keje aku.... bukak system,edit2,tambah content.... aku sangat2 kompius skang neh... kalo aku jadi designer, takkan gaji aku tak naek kot... hahahaha.... kalo ikotkan aku,gaji programmer + gaji designer... sbb 2 keje tu aku yang kena buat... waaaaa,kaya la aku nanti... hahahaha..... agak2 kalo aku bagitahu bos camtu,ape yang aku dapat ek? penampar ke penyepak?

topik!!!! aku bosan... ape aku nak buat nih? baru pkol 1... takkan da nak tido kot... malam masih muda... hahaha... tapi apakan daya.. takkan aku nk tulis blog aku neh sampai pkol 6 pagi kot...
abeh sini je la ek.. aku rase cam nak g tengok tv r plak... babai kawan2 sume....
GONG XI FA CAI...

Sabtu, 13 Februari 2010

Seketika Cuma..

kejap je ari ni... pejam celik pejam pejam celik pejam pejam pejam dah nak masok ari ahad da... kejap je rase... ape aku da buat ari ni ek? bangon pagi bukak laptop tengok FB xde pape... tengah ari g pekeliling anta Heri.. die nak balik umah die... maklom la cuti 4 raye cine... pastu ape aku buat ek? dok umah tengok tv... tu je la... ingat nak ajak chenta hatiku kua jalan2 petang tadi.. tapi cam takot tak sempat nak balik.. kol 7.30 ade match chelsea... hahahaha... mane bole miss.... tunggu 7.30 tu aku rase cam lame sangat.. sebab takde keje laen kot... tibe2, fon aku bunyi... ade msg la... sape anta? oh... my dear.... ajak aku tengok wayang... nak ke tak? nak la... walopon aku sayang chelsea,tapi lagi sayang chenta hatiku... kol 8 kua.. tengok wayang dekat2 umah ni je.. kat Galaxy Ampang.. janji jumpe kt sane je... tapi aku sampai dulu... ape lagi... kedai mamak depan tu sedang menayangkan perlawanan chelsea... layan kejap.. duduk order air... GOLLL!!!! baru 2 minit start da score da... memang terbaek r kan.... totot totot... "jumpe kat atas" msg dari chenta hatiku... adoiii,baru nak layan bola... takpe la... cite ape neh? LU PIKIR LA SENDIRI.... ok, aku pikir.. eh,tu cite yang kitorang nak tengok la.. hahaha... abeh cite... awal2 cite tu agak kelakar la... sket lagi nak pecah perot aku neh... tapi ending die cam sedih sket... pastu cam tak kena ngan kehidupan nabil... pikir2 balik cam tak kena je tajok cite tu... sepatotnye kalo tajuk LU PIKIR LA SENDIRI, mesti r ade kaitan ngan kehidupan bintang realiti tv tu... tapi cam tak kena je... takpe la.. aku puas ati sbb gelak tadi... pas tengok wayang,g karoke plak.. hahaha... cam tak percaya je aku ngn chenta hatiku g karoke... tak pernah lagi kot... yeke? tah.. rase macam tak pernah lagi kot... tamat sudah dating... kejap je... pkol 8 sampai 11... esok chenta hatiku nak g perak da.. ade kenduri kazen die... nak ikot tapi cam keadaan tidak mengizinkan.. pelbagai faktor menghalang aku untuk menghadiri kenduri kazen beliau... hahahaha.. tah pape je ayat aku tuh.... sampai je umah, aku nampak cam berita pasal match chelsea tadi... 4-1 woooo... chelsea menang... sukenye tapi cam tak puas ati sbb tak tengok live... tapi takpe la... laen kali bole tengok lagi kot...

kesah yang tak best bermula disini... bile kitorang dok jauh2,ni la jadinye.... tak reti aku nak cakap cemane... sangat2 tak suke... sbb tu la aku tak sanggop dok jauh2 nga dia... sumpah aku benci berjauhan....

dah abeh!!!!

Rabu, 10 Februari 2010

HeHeHe....

angan² yang slalu bermain di fikiran aku....

jeng3....
nak kawen cepat²... ngan sape,korang jgn tanye... ok?
pas kawen, nak jaga wife aku leklok...
kalo boleh, aku taknak bagi die kerja...
bia aku sorang je kerja.. tapi kalo die nak,tak kesah pon...

tapi sebelom kawen tu aku nak ade kereta dan rumah sendiri...
bile aku akan dapat? tah la... agak² 5 tahun lagi kot...
skang ni lesen pon takde lagi...hahahaha

kereta? nak yang murah² je...
aku nk myvi putih...perghhh~
bile la aku dapat myvi putih tu ek?
tak sabarnya....
rumah? nak rumah bodo² je.. ade pintu, ade bumbung, ade bilik luas....
dalam rumah nak tv besar²... nak tengok cite sambil borak² ngn wife aku...
hahahaha... besnyaa....
yang penting dalam rumah tu aku nak ade dapor yang besar...
senang nak lari² kat dapo taim bergurau ngan wife... hahahaha
sonoknyeee....

pagi² wife kejot g keje... bangon sarapan same...
perghhh.... indahnye dunia neh... hahaha
nak g keje tu kiss dahi dulu... start kete,pastu termenung dalam kete jap...
hahahaha....
tengah ari balik makan kat umah kalo wife tak keje....
kalo wife keje, lunch same²... g amik die kt tempat keje dulu...
malam masak same² kat dapo...
tapi biasanya aku tukang sebok je kalo mak aku masak skang neh...

anak? hoho... part paling segan nak cite...
nak 3 or 4... 2 girls dan 2 boys....
senang kalo nk gado,ade tag team masing²... aku jadi reff je...
anak sulung nak kembar... weewiiittt~
tak kesah girl or boy... tapi tu harapan...
mintak² la makbul permintaan tu... hahahaha

tu aku punye impian la...
future wife aku tu tak taw la cemane kan....
arap² same la sumenye...
tapi bile sume tu akan tercapai?
lame lagi ke ek?

kawan²,tolong doakan aku ngan chenta hatiku skang neh kekal selamanya ek...
skang ni macam terlalu banyak dugaan datang...
aku takot jgk sebenarnya nak lalui sume tu...
tapi nak taknak, aku kena lalui jgk...
orang cakap kalo gado tu biasa la kan...
adat orang kapel... laki bini pon still gado lagi...
gado tu aku tak takot sangat...
cuma aku takot time gado tu aku cakap macam² yang bole buatkan orang terluka...
perghhh.... sakit wooo.. pedih sangat... aku pernah rasa.. tapi tak selalu la...
sebab yang slalunya aku yang cakap macam² tu... hehe...
im sorry sayang... sebab selalu sakitkan hati u...

I LOVE YOU WANIE!!

Ahad, 7 Februari 2010

muka baek hati cam sampah

haaa... ni bukan pasal aku dan sesiapa pon....
saje nk cakap pasal tajok neh...
korang penah jumpe tak sape² yang muke baek tapi hati cam sampah?
alaaa.... setan pkai topeng ustaz... tak penah?
tapi ade ke ek orang camtu?
depan² kita muke baek,pakai tudung labuh je...
blakang kite mengata,mengutuk,mengumpat dan macam² lagi....
ade jugak e orang macam ni ek?
haishhh... kalo aku jumpe orang camni memang aku mntak otograp la...
sbb jarang² je aku bole jumpe orang camtu...
tapi kenapa die jadi macam tu ek?
sepatotnye kalo da pakai tudung labuh tu mesti la die tahu dosa² ni kan....
tapi kenapa die bole plak mengumpat orang?
cam tak masok akal je...
orang macam tu lagi teruk dari orang yang biasa² ni kot....
ye r... kalo da pakai tudung labuh,mesti r orang akan percaya kat die...
kalo die buat cite ape²,mesti la orang akan caye die...
hishhhh.... teruk²

*Mari Pulang Kepangkal Jalan Duhai Kawan² Sekalian*

Khamis, 4 Februari 2010

Diet???

weyy...
aku da makin gemok... cemane neh?
tak tahu la berape berat aku skang neh...
eiii...takotnyeee.....
nanti jadi cam amir fikril... tak maw!!!!
hahahahahahaha.....

oittt....
ape aku kena buat neh?
kena diet ke?
mampos r aku nak diet....
tak reti la aku nak diet² neh...
mane la boleh aku nak tahan perut aku neh...
dari kecik aku da manjekan perut aku ngan makanan....
tak boleh kosong... hahahaha

elowww....
tapi kalo aku tak diet cemane aku nak turunkan berat aku neh?
adoi... susah la....
jeans aku pon da makin ketat da skang...
tapi still pakai saiz 28 k... hahahaha
kalo aku tak diet,maybe aku akan makin gemok...
kalo aku diet,tak kompom lagi kot berat aku boleh turun...
skipping pon da lame tersangkot kat dinding bilik aku neh...
aku bukan malas nak skipping...
tapi paham² je la... pagi keje... malam balik penat....
celah mane aku nak skipping?
lagi satu umah aku ni ade 3 ekor kuceng...
sumenye cam tak penah tengok orang skipping....
ade je muke dorang nak tengok aku....
malu la aku... hahahaha

adoiiii....
rasenye cam da ade 2 spare tyre skang neh....
takde ke sape² yang ade idea nak bagi kurangkan sket spare tyre neh slain diet?
nak cakap aku ni tak excercise, slalu je balik keje aku jalan kaki..
kire excercise r tu kan? hehe...
jalan pon takde la dekat sangat...
ari² aku jalan 20 minit....
seminggu 100 minit....
sebulan 300 minit....
ok r tu kan?

haishhh...
cemane neh? aku bukan takot gemok...
aku risau takot aku hilang stamina...
nanti susah woooo... hahahahaha
biasa orang gemok neh stamina kurang...
tengok paktam ngan alex raja lawak tuh....
dorang sume cam cepat penat...
tak maw la aku jadi camtu...
nanti seksa batin... hahahahaha

emmm...
aku gemok ke hah??
tolong bagi respon...

Rabu, 3 Februari 2010

Perasaan Ingin Tahu

Cam biasa perasaan ingin tahu mesti ade dalam setiap manusia normal...
btol tak? aku cakap ikot ape yang tahu je...
tak tahu plak kot² salah...

Aku sendiri pon ade perasaan tu...
tapi tak tahu la aku ni jenis yang suke sebok pasal orang laen ke....
tapi kalo boleh,aku memang nak tahu ape cerita orang laen...
yang aku tak knal pon kadang aku nak jgk amik tahu...
orang eksiden... aku nak sangat tahu kenapa die eksiden,sape langgar die,bile die akan mati...
sebab aku rasa aku kena amik tahu sume tu...
tak tahu la kenape....
kalo kawan² aku punye cerite,lagi r aku nak amik tahu....
dah name pon kawan kan...
tapi ade jgk sesetengah kawan aku yang tak suke orang amik tahu pasal die...
yang tak suke tu takde hal la...
nak buat cemane kan... takkan aku nk soal die cam polis plak...
aku sangat suke kalo ade kawan aku yang cerita pasal die walopon aku tak tanye...
macam kongsi masalah ke, wat luahan perasaan ke...
tak kesah la.. janji die cakap ape yang die nak bagitahu...
yang mane yang nak kongsi masalah tu,aku bole dengar je la...
kalo aku mampu,aku tolong la...
tapi kalo aku tak mampu,aku just bole tolong dengar je la...
sebab aku suke dengar cerita orang....
bagi aku sume tu cam pelajaran la...
tapi aku tak suke belajar cam kat skolah tu... hahaha
kepada sape² yang rase ade masalah dan nak cari pendengar masalah korang,
cari lah aku... aku ready utk mendengar... haha

Tapi,ade jgk yang tak suke ngan cara aku neh....
maksud aku prangai aku yang ingin tahu neh...
ade jgk la sesetengah yang cakap aku neh nak sebok hal die...
pastu ade jgk yang bile aku tanye banyak²,buat dorang jadi rimas + serabot...
aku pon macam tu jgk sebenarnya... aku tak suke orang banyak tanye...
mule r nanti aku jadi HULK.... sume jadi ijau... haha
tapi nak wat cemane kan... aku nak tahu jgk...hahaha
aku akan tanye sampai aku dapat jawapan tu...
tak kesah la aku kena gado dulu ke.. hahaha
Kalo aku ngan chenta hatiku plak,aku suke tanye banyak²...
ape yang die tgh buat, ape yang die dah buat...
die da makan ke, makan ape, sedak ke tak.... hahahah
nampak cam aku neh polis yang keje die menyoal siasat orang jahat kan....
teruk jgk aku sebenarnya...
aku tahu chenta hatiku sangat² rimas ngan cara aku...
tapi die buat² rilek je... die simpan dulu...
nanti lame² die cakap r...
ape yang aku buat... ape yang die tak suke... hahaha

Tapi kadang² aku rasa cam aku ni terok sangat...
kenapa mesti aku amik tahu sume tu?
adakah aku ni jenis caring? ataupon penyebok?
aku pon taknak la pangai camni...
tapi da memang pangai aku camni...
takkan aku nak kena masok pusat pemulihan sebab nak betolkan pangai aku neh...
tak gitu?
tapi skang ni aku akan cube untuk ubah pangai aku tuh...
aku taknak sebok tanye orang da... aku nak jaga hal aku je...
so kalo korang rase aku laen....
korang jangan tanye aku kenape aku da tak amik berat pasal korang....
korang da besa... da tahu mane buruk mane elok...
ok?
tapi aku tak janji la... aku just bole try je....
dan aku akan buat yang terbaek....
mmuah utk percobaan aku neh... hahahaha

**kalo ade salah eja,buat² paham je la ek... aku taip dalam gelap... jari² memang mencari cari dimana button backspace je dari tadi....

Selasa, 2 Februari 2010

Mane mate ko?

xtaw la nak cakap cemane....
aku bukan nak cakap kat sape²...
ni pasal diri aku... semenjak 2menjak neh mata aku cam tak brape ok...

ari ni je dah 2 kali aku sepak meja...
hahaha... aku rabun ke ek? mane ade...
nak cepat kot... tangan pon dah calar² neh...
enfon da 2 kali jato ari nih... hahaha
ape masalah aku sebenarnya?
ade kaitan ngn cinta jgk ke?
tak kot.. korang jangan nak pandai² buat cite k... hahaha

semalam mase aku OTW balik keje...
prap prap prap jalan kaki...
cam bese la aku jalan sambil men msg...
tapi biase takde la sampai jadi camni...
tengah² syok taip msg,tibe² KECEPEKKK!!!!...
aku langgar kete yang tengah parking...
sakit tu takde la sakit sangat...
tapi malu la jugak.. hahahaha
yang kete tu pon satu...
dah taw kete tu besar,parking la elok²..
bia masok kotak... naseb baek aku yang langgar...
kalo kete kebal langgar, tak ke patah no plate die tuh...
tapi naseb baek la aku takde cedera pape...
aku bukan ape... takot jgk kot² kemek kete tu nanti...
tak pasal² kena bayar ganti rugi kat owner kete tuh...
mane la aku nak cekau duit banyak²... hahaha

semalam punye cite laen,ari tu pon ade cite jgk...
jalan punye jalan,DUSHHH!!! langgar pintu bilik...
aku ingatkan pintu da bukak... hahahah
aku ni kemaen besar... takkan la pintu tak nampak aku nak masok
hish3~ ape pon,aku akan cuba untuk berhati²..
takot jgk dowh.. langgar benda kecik² camtu je xpe..
takot jgk nanti langgar kapal terbang ke... ape ke...
mampos aku...

ok,kepada sape² yang slalu bejalan nak g kelas tuh...
hati²... jalan tgk depan.. bukan dalam plastik jambu... ok?
hahaha.... selamat maju jaya...
insan cemerlang... emmmm....(tak ingat doh..kalu heri nga ese baco,mitok tlg sambung la ek)

bye²
☻☻☻
 

©2009 1..2..3..go!!Template ini diedit oleh Hasrizal Jefri